Новини

Детските финансови работилници „За парите и други важни неща: Първи стъпки“ бяха апробирани в НУ "Софроний Врачански" , гр. Враца

13.10.2017 г.

По пътя към сбъдване на мечтите поеха децата от НУ "Софроний Врачански" , гр. Враца по време на проведените в различни класове работилници от новия проект на фондация „Инициатива за финансова грамотност“.   Децата „разбиваха“ итайни шифри, рисуваха, помагаха на приятел, подариха „добри думи“ и така научиха нови неща за парите и света около нас.

Проведените във врачанското училище  занимания са част от процеса на апробиране на детските финансови работилници „За парите и други важни неща: Първи стъпки“. 

Наред с полагането на основите на  устойчиви знания и умения в областта на финансовата грамотност, чрез работилниците се адресират и други ключови образователни компетентности – математическа, езикова, социална. – както и т.нар. „меки умения“. Всичко това „стига“ до децата по техния начин – чрез игри, състезания, театър и с много усмивки.  Вярваме, че  този комплексен подход е особено ефективен и работилниците ще намерят широко приложение не само по различни учебни предмети в началните училища, но и в други разнообразни форми на обучение и активности.

Проектът „За парите и други важни неща: Първи стъпки“ се реализира от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ с подкрепата на NN България.  Разработено е уникално по рода си ръководство, съдържащо 25 активни игри и уроци-спектакъл.  Игрите са апробирани в различни формати – училища, занимални, читалища, фестивали – а резултатите са  повече от положителни.  Предстоят обучения за практическо прилагане на активностите в ръководството.

Финансовите работилници за най-малките са  продължение на друг много успешен проект“ – „За парите и други важни неща“ - 10 финансови работилници за тийнейджъри.

Проектът „За парите и други важни неща: Първи стъпки“ ще бъде публично представен на 1 ноември 2017 г. от 11 ч. в „Музейко“, гр. София.

За информация:

Фондация „Инициатива за финансова грамотност“

www.financialiteracy.eu

ел. поща: office@financialiteracy.eu