Новини

Финансовите игри „За парите и други важни неща“ бяха представени на форума „Модернизация на образованието“, организиран от Софийския университет

28.11.2016 г.

Проектът „За парите и други важни неща” и ръководството, съдържащо 25 финансови игри бяха представени от Румяна Витньова от фондация „Инициатива за финансова грамотност”  по време на VI Есенен научно-образователен форум „МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО” в Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Събитието се проведе на  11-12 ноември 2016 г. в София.

Темата на доклада на Румяна Витньова беше „Финансовата грамотност като базисна функционална компетентност за българския ученик”.  В него тя акцентира на иновативния подход, предложен в ръководството „За парите и други важни неща“.  Представянето й предизвика голям интерес сред всички присъстващи. Учители от цялата страна изявиха желание да станат част от проекта и   приложат на практика финансовите игри, за да помогнат на своите ученици да развият практически житейски и финансови умения. Проектът „За парите и други важни неща“ се реализира от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ с подкрепата на NN България.

Традиционно академичната проява - Есенен научно-образователен форум „МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО”  -  се организира през ноември и е посветена на Климентовите дни на Софийския университет. За шеста поредна година в дните на форума учители и директори от цялата страна, университетски преподаватели и експерти в сферата на образованието дискутираха актуални въпроси на българското образование, споделяха свои педагогически търсения, постижения и добър опит. Акцентите  бяха мисията на учителя в постмодерното общество и информалното учене. Внимание бе отделено и на ролята на връзката между образованието и бизнеса за постигане на успешна икономика, както и на новите компетентности, необходими за успешното управление на училището и класа в 21 век.