Новини

Учители от цялата страна „играха“ финансови работилници „За парите и други важни неща“

03.10.2016 г.

Може ли обучението по финансова грамотност да е забавно? Колкото и да звучи невероятно – отговорът е категорично  „Да“! Такова е мнението на близо 40 учители от цялата страна, които преминаха обучение по проект Финансови работилници „За парите и други важни неща“ на 30.09 – 01.10.2016 г.  Той се реализира от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ с подкрепата на NN България. Това е поредният проект на Фондация „Инициатива за финансова грамотност“ , свързан с финансово обучение. Темите, застъпени в учебното помагало За парите и други важни неща“, засягат изключително важни финансови познания, като - как се прави бюджет, финансовите аспекти на това, какво ще учим,  видовете инвестиции, тристълбовия пенсионен модел и необходимостта да се мисли отрано за бъдещите пенсии, най-често срещани автомобилни ситуации и застраховките, които ще намалят неблагоприятните последици и др.

 Програмата е подходяща за „влизане“ в училищата в рамките на следните часове:

- За професионалните гимназии като част от общата професионална подготовка на учениците.

- В профилираните гимназии като част от избираемата подготовка.

- Отделни теми могат да бъдат адаптирани и като част от общообразователната подготовка по всички учебни предмети.

- Като част от допълнителната подготовка, която обхваща компетентности, отговарящи на интересите на учениците и подкрепящи развитието на заложбите им.

- В Часовете на класа, в частта за изграждане на граждански компетентности.

- Обученията по проект на МОН "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)" – фаза 1.

 

Целта на обучението беше да се представи разработеното от фондацията Ръководство за провеждане на финансовите работилници и да се демонстрира как то може да се използва за повишаване на финансовите и житейските знания и умения на тинейджърите. Затова и учителите влязоха в ролята на ученици. Заедно с лекторите Росица Вартоник, Румяна Витньова и Теодора Панайтова те даваха съвети на закъсали с парите младежи, пяха „Една българска роза“, търсеха връзката между образование и житейска реализация и  разбраха какво общо има между бонбоните и сложната лихва, пътуването във времето и осигуровките, детективската работа и бюджетирането. 

Оценката на участниците е категорична: отличен 6! Не само за изпълненото с много позитивни емоции обучение и за лекторите, но и за разработеното по проекта Ръководство, съдържащо 10 финансови теми с 25 финансови работилници (по 2-3 на тема). И подходът, и начинът на поднасяне на материала са оценени като изключително иновативни и полезни.  В тази връзка участниците споделят „Никога досега не сме виждали и ползвали по-практично, лесно за разбиране и употреба помагало“.  

Пътят напред е ясен – на младежите предстои да се забавляват и зедно с това да усвоят много полезни знания и умения.  Предстоят и нови обучения за учители, които имат желанието да помогнат на своите ученици да „навигират“ по-успешно в съвременния свят.