Новини

ПОСРЕЩАМЕ 1 ЮНИ С НОВО ПОМАГАЛО ПО ФИНАНСИ ЗА ТИЙНЕЙДЖЪРИ

01.06.2016 г.

Няма по-добър подарък за нашите деца от това да им помогнем да станат щастливи и успешни хора, които безпроблемно „навигират“ в съвременния свят. Едно от важните умения по пътя към успеха е добрата финансова грамотност.

Финансовите работилници „За парите и други важни неща“ дават възможност младежите да развият уменията за управление на личните финанси по интересен и атрактивен начин. На мястото на скучните уроци идват игрите, съпреживяването на реални житейски ситуации, работата в екип и сърфирането из мрежата.

Представеният на 31 май 2016 г.  проект Финансови работилници „За парите и други важни неща“ се реализира от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ с подкрепата на NN България. По него е разработено ръководство, съдържащо 25 финансови игри за тийнейджъри на 10 теми.

„Има общо между бонбоните и сложната лихва, пътуването във времето и осигуровките, детективската работа и бюджетирането“, казаРосица Вартоник, изпълнителен директор на Фондация „Инициатива за финансова грамотност“, обяснявайки подхода на образователните игри. „Вярваме, че избраният подход - развиване на практически умения чрез игри и симулации на реални житейски ситуации – е по-ефективен от обичайните уроци и ще стимулира интереса на младите хора. А това е важно, защото умението да управляват парите си е пряко свързано с умението да реализират мечтите си“, допълни тя.

„Финансовото образование е съществена част от корпоративната политика на NN България и ние като социално отговорна компания подпомагаме проекти и инициативи, насочени към повишаване на финансовата култура на младите хора. Финансовата грамотност е сред ключовите житейски умения в съвременния свят, защото качеството и удовлетвореността от живота във все по-голяма степен зависят от нея“, каза Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България.

Представеното днес ръководство е предназначено за учители, работещи с ученици 9- 12 клас. По забавен и иновативен начин са представени основните области от личните финанси - бюджет, заемни средства, инвестиции, управление на рискове и пенсионно осигуряване. През призмата на личните финанси се поглежда към избора на бъдещо образование и работа. Разработени са и теми за любовта, приятелството и парите, както и за мечтаните пътувания в чужбина. Всяка тема съдържа кратък информационен материал, речник на термините и по две или три работилници. Създателите на ръководството са дипломирани финансови консултанти, специалисти по публични комуникации, финансови журналисти и учители с богат педагогически опит.

В рамките на проекта е предвидено обучение на учители, което ще се проведе през септември 2016 г. Всеки учител, който иска да предаде нови знания на своите възпитаници, може да се включи в обучението, като заяви желанието в писмо, изпратено до Фондация „Инициатива за финансова грамотност“ на адрес office@financialiteracy.eu.

             

Какво се случва по време на финансовите работилници и как те „работят“ на практика може да видите във нашите кратки видеа на следните линкове:

 

Финансови работилници „За парите и други важни неща“ 

 

Финансови работилници „За парите и други важни неща“ – 2  https://youtu.be/MIEYwcoKNGI