Новини

Каква е вашата оценка по „финансова грамотност“: проверете с нашия тест „Аз и парите“

14.04.2016 г.

Тестът за оценка на личната финансова грамотност „Аз и парите“ е специално разработено приложение към www.finansovogramoten.bg 

 

Тестът се състои от 20 въпроса от различни сфери на личните финанси: бюджет, кредити, спестявания и инвестиции, управление на риска. Разработен е така, че да диагностицира не само обективните знания, за които получавате оценка от слаб 2 до отличен 6, но и степента, в която ги прилагате на практика, т.е. има оценка не само за нивото на вашите „Знания“, но и за вашето „Поведение“.

 

В теста са включени въпроси, които дават възможност да се направи сравнение между вашите резултати и резултатите от национално представително изследване на финансовата грамотност в България (Световна банка, 2010).

 

Наред с диагностиката на вашите финансови знания и умения, тестът предлага възможност за повишаване на нивото на финансовата ви грамотност чрез образователни статии, инкорпорирани към всеки въпрос.


Представянето на тестовото приложение „Аз и парите“ и на интернет страницата www.finansovogramoten.bg и ще се състои на 21 април 2016 г. от 11.00 ч. в литературен клуб „Перото“, НДК, бул. „България“ №1.

 

Сайтът www.finansovogramoten.bg и тестовото приложение „Аз и парите“ са разработени по проект „БГ карта на финансовата грамотност“. Проектът е реализиран от фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и финансиран по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП.